kesäkuu 04, 2021 2 minuutin lukuaika

On ihan luonnollista, että varsinkin vähän oudolta tuntuvista asioista liikkuu harhakäsityksiä ja uskomuksia. Aina ei kaikki tieto ole todenmukaista. Haluamme omalta osaltamme poistaa futonpatjoihin liittyviä harhakäsityksiä, siksi päätimme murtaa neljä yleistä futoneista liikkuvaa myyttiä.



Myytti 1: Futonpatja on kova nukkua

Lähtökohtaisesti kaikki futonpatjat ovat jämäköitä ja sen takia hyviä selälle ja koko tukirangalle. Se, miltä futonpatja tuntuu, riippuu siinä käytetyistä materiaaleista ja käyttötarkoituksesta. Täyspuuvillainen futon on käytännössä kaikista jämäkin, mutta materiaaleihin on tullut mukaan kookosta, lateksia ja vaahtomuovia pehmeyttä ja kimmoisuutta antamaan.

Jos haluaa futonilta pehmeyttä, kannattaa valita malli, jossa on puuvillan lisäksi mukana näitä joustavia materiaaleja. Tällaiset ns. yhdistelmäpatjat ovat mukavampia nukkua niille, jotka pitävät pehmeästä patjasta.



Myytti 2: Futonpatja on kallis



Futonpatja on laatuunsa ja käyttöikäänsä nähden edullinen patja. Käsityönä luonnonmateriaaleista valmistettuna futonpatja voisi olla myös huomattavasti kalliimpi. Hyvin hoidettuna futonpatjaa voi käyttää jopa huomattavasti pidempään, kuin yleisesti patjoille suositeltu kymmenen vuotta. Hinta-laatu-suhde on siis futonpatjoilla kohdillaan.

Myytti 3: Kaikkia futonpatjoja täytyy rullata ja hoito on työlästä

Vain täyspuuvillaisia patjoja hoidetaan rullaamalla. Ns. yhdistelmäpatjat, joissa on muutakin kuin puuvillaa, hoidetaan yksinkertaisesti kääntämällä ne säännöllisesti toisinpäin. Kun käännät oikealla tekniikalla, pyörähtää suurikin patja kätevästi ympäri.

Jos mietit, jaksatko kääntää parisängyn patjaa, kannattaa hankkia kaksi erillistä patjaa yhden leveän sijaan. Futonpatjan hoidon ei siis tarvitse olla sen työläämpää kuin muidenkaan. Lue aiemmasta blogijutustamme vinkkejä futonpatjan hoitoon!

Myytti 4: Futonpatjaa voi käyttää ”petarina” joustinpatjalle tai futonin kanssa voi käyttää keinokuituista petauspatjaa

Jotta futonpatja pysyisi kunnossa, täytyy sen saada hengittää niin ala- kuin yläpuoleltakin, joten sen päällä tai alla ei saa olla keinokuituista patjaa tai petaria. Samasta syystä futonia ei voi myöskään laittaa suoraan lattialle tai vanerilevyn päälle. Futonpatjaa käytetään aina sälepohjaisen sänkyrungon päällä, missä se tuulettuu ja pääsee palautumaan. Rungon ei tarvitse olla tietynlainen japanilaistyylinen, mikä tahansa ilmava sälepohja käy.

Tuulettumisessa auttavat myös luonnonkuituiset vuodevaatteet. Katso täältä meidän valikoimissamme olevat petauspatjat ja vuodevaatteet sekä sänkyrungot.

Onko sinulla kysyttävää futonpatjoista tai jostain niihin liittyvästä? Me autamme mielellämme! Ota yhteyttä tai katso lisää Mikä on futon -sivulta.